Sárkányhajó

A Sárkányhajózás története

Csü Jüan, az első jelentős kínai költő, reformtörekvései miatti száműzetésében a Mi-lo folyóba ölte magát i. e. 299-ben. Egy dél-kínai népi legenda szerint a közelben csónakjaikon rizsgombócot szállító környékbeli falusiak már nem tudták megmenteni, de hogy távol tartsák a halakat és az ártó szellemeket a testétől, evezőlapátjaikkal a vizet csapkodták. Ez a nap Dél-Kínában népi ünnep lett színpompás vízi felvonulással és sárkányhajó versennyel.

A sárkányhajózás több, mint 2000 éves sportja Európában csak a 80-as években kezdett ismerté válni. Az Európai Sárkányhajó Szövetség 1990-ben, a Magyar 1998-ban alakult.

sdr
cof
sdr
sdr
dav
cof

Hajóbérlés, hajótárolás

Csónakházunk jól feleszerelt. Lehetőség van kenuzásra, kajakozásra, sárkányhajózásra. Egyesületünk hajóbérelési és hajó tárolási lehetőséget is biztosít. 

Csónakházunk címe:
2340 Kiskunlacháza Kiskun sétány 104.

Csónakház vezető:
Sándor Tamás:
+36 20 274 62 4kettő
sandortamas65(kukac)freemail.hu

csonakház Kiskunlacháza

A Lacházi Sárkányok története

 A Sárkányhajó

A Kiskunlacházi Diáksport Egyesület 2013-ban pályázati úton sárkányhajó beszerzéshez nyert támogatást.

A megvásárolt sárkányhajó hajóteste 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt a hosszúsága 13,5 méter, szélessége 1,15 méter, valamint súlya kb. 300kg. Az evezőlapátok hossza 105-130 cm, a toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet. A sárkányhajó biztonságos, stabil méretéből adódóan a borulásra szinte képtelen.

A hajó mozgatásához 16-20 evezős szükséges. A dobos az ütemet a hajó elején a menetiránynak háttal ülve diktálja, az irányt a kormányos tartja a hajó hátsó részén állva. A sárkányhajót a jó csapatmunka tudja hatékonyan előremozdítani, minden evezős egyszerre és együtt kell, hogy lapátoljon a haladás érdekében.

A Csapat

A kezdetek óta a fiatalabb és az idősebb korosztály is kihasználja a sárkányhajó evezés lehetőségét a kiskunlacházi csónakháznál.   

Lelkes csapatunk rendszeres résztvevője a környékbeli vízi rendezvényeknek, úgymint a szezonnyitó Bankháza regatta, az országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozat, a Vízitúra Kupa Ráckevei kenumaraton versenye, az augusztus végi ráckevei Lampionos hajófelvonulás és az egyesület saját rendezésű őszi szezonzáró Pacal kupája. Amennyiben a Duna vize engedi, a sárkányhajó az év utolsó napján is vízre száll szilveszteri élményevezésre.

Több, a Ráckevei-Soroksári Duna-ágtól (RSD) távolabbi vízi eseményeken is részt vett már sárkánycsapatunk, mint például Sukorón a Sárkányhajó Magyar Bajnokságon vagy az igazán látványos, Nepomuki Szent János, hídépítők és vízen járók szentjének tiszteletére megtartott vízi felvonuláson a Budapesti hidak alatt. A legénységben ülni és közösen húzni a lapátot kitűnő közösségi élmény.

Élmény

A mozgás örömén túl a vízről a Duna-part különleges látványt nyújt. Az RSD zegzugos öbleinek, lagúnáinak bebarangolása, valamint az élővilág fejlődésének végigkövetése tavasztó őszig, megunhatatlan.

A 2020-ban létrehozott Csónakos tanösvény hálózat, amelynek jó néhány táblái csak a vízről láthatók, még inkább hozzáad az evezés élményéhez.

Evezzenek velünk csodálatos környezetben a Ráckevei-Soroksári Duna-ág kis sodrású, nyugodt vizén.

Az egyesületen belüli Sárkányhajó evezéssel kapcsolatos legfrissebb információkért kérjük keresse fel a Lacházi Sárkányok Facebook oldalt, ahol az edzési időpontokról is tájékozódhat!

Sárkányhajó bérlés, csapatépítő programok

A stabil hajózhatósága miatt iskolák, cégek, baráti társaságok csapatépítés vagy kikapcsolódás céljából a sárkányhajót előzetes egyeztetés alapján kibérelhetik. Igény szerint kormányos segítséget is biztosít az egyesület, valamint mentőmellényt. Gyermek csoportok estén kötelező a mentőmellény viselése.

A bérléssel kapcsolatban további információ: Kapitány Zoltán (szakosztályvezető) +36 30  949 45 2hét, kapitanycukraszda(kukac)gmail.com

Sárkányhajó és vízitúra hírek

Kapcsolat

Szakosztály vezető: Kapitány Zoltán
+36 30  949 45 2hét
kapitanycukraszda(kukac)gmail.com